Calitatea costă, iar asta o știm cu toții. Câți dintre noi înțeleg însă de ce un kilogram de castraveți bio poate ajunge și la 20 de lei, în timp ce kilogramul în supermarket nu depășește 4 lei? Se poate și ieftin, și bun? Cum putem avea acces la hrană de calitate, la un preț rezonabil raportat la puterea noastră de cumpărare? Vom încerca să aflăm în cadrul a două dezbateri între producători, pe de o parte, și autorități, respectiv retaileri, pe de cealaltă parte.
SPEAKERI:
▪ Mihai VIȘAN, Secretar de Stat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
▪ Dorin ENACHE, Directorul Executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a Județului Brașov
▪ Gheorghe ALBU, Vicepreședintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR)
▪ Ben MEHEDIN, Expert în lanțuri alimentare și întreprinderi agricole în cadrul Fundației ADEPT
SPEAKERI:
▪ Viorel BUDA, Vicepreședintele Cooperativei „Țara Mea”
▪ Valer HANCAȘ, Manager Corporate Affairs și Comunicare al Kaufland România
▪ Paul Silviu ANGHEL, Director General Direcția Generală Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din Autoritatea pentru protecția consumatorului (ANPC)
▪ Monica STROE, Antropolog specializat în antropologia alimentației
Românii cheltuie 25%-30% din venituri pe mâncare. Potrivit statisticilor globale, aruncă apoi un sfert din ceea ce cumpără. Irosesc astfel bani pe care i-ar putea investi în îmbunătățirea calității alimentelor cumpărate. În această a doua parte, vom încerca să vedem ce putem face noi, consumatorii, pentru a mânca mai bine și mai ieftin. Despre risipă alimentară și metode alternative de a ne procura hrana de calitate vom discuta atât cu consumatorii, cât și cu specialiștii. Apoi, vom încerca să aflăm cum ne poate tehnologia ajuta să evităm risipa.
SPEAKERI:
▪ Elena DINU, Specialist în risipă alimentară în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale
▪ Sorin IORGA, Cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București
▪ George BĂDESCU, Director Executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România - AMRCR
▪ Gabriel SESCU, Președintele Asociației Banca pentru Alimente
SPEAKERI:
▪ Adrian MOISA, Manager JetRun
▪ Ioana CHICET-MACOVEICIUC, Blogger Prințesa Urbană
▪ Nadia DEBS, Co-fondator aplicația Tummy