Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, consideră că cetățenii României ar trebui să fie mult mai bine informați cu privire la modul în care pot face colectare selectivă și care sunt beneficiile acesteia. De asemene, ministrul susține că românii trebuie să plătească stric doar pentru ceea ce produc. 

Gavrilescu

De data trecută de când eram ministru la Ministrul Apelor și Pădurilor am spus că pentru salubrizare trebuie un tarif diferențial. În felul acesta populația poate colecta selecti,  pe categorii de ambalaje, și putem să-i spunem cetățeanului exact așa: ”îți recuperezi banii dacă te duci personal la colector sau salubristul te taxează pentru deșeurile care vor pleca la groapă, și vei plăti în funcție de cât produci”, a declarat, marți, Gațielea Gavrilescu, în cdrul conferinței Circular 3.0, orgaizată de Asociația Green Revolution, în parteneriat cu Ministerul Mediului.

De asemenea, membrul Executivului a anunțat finalizarea consultării publice pentru Ordonanța de Urgență de completare și modificare a Ordonanței 196 privind protecția mediului, care prevede aplicarea unei taxe diferențiate pe tona de deșeu depozitată la groapa de gunoi.

 

Totodată, aceasta a precizat că după data de 1 mai ministerul va veni cu o ”formă concretă, sustenabilă” a acestei OUG.

Cetățenul dorește să coleteze seleciv însă nu i se explică ceea ce poate să câștige dacă coletează selectiv și de ce să nu dăm cetățenului posibilitatea să aleagă el, iar deșeul umed să fie cel pentru care să fie taxat de căte societatea de salubrizare”, a mai spus ministrul Mediului.

Despre acest subiect, dar și despre altele legate de managementul deșeurilor, au discutat în cadrul Conferintei CGR Circular 3 cei mai importanți factori de decizie din România: