Green Business Index masoara si in acest an responsabilitatea fata de mediu a companiilor din România. GBI este singurul instrument gratuit de  evaluare a performantei de mediu conform ISO 14031, un mecanism de monitorizare a initiativelor verzi din sectorul de afaceri romanesc si un mijloc de asistenta si formare pentru imbunatatirea performantei de mediu. 

GBI 2015 ofera companiilor din Romania, prin platforma online www.gbindex.ro, patru instrumente pentru evaluarea si raportarea performantelor de mediu:

  • Evaluarea performantelor de mediu, principalul serviciu oferit de GBI se realizeaza prin intermediul unui instrument de diagnostic si raportare online alcatuit din sapte chestionare: dezvoltare sustenabila, utilizarea resurselor, impact asupra mediului, managementul deseurilor, cladiri verzi, achizitii verzi si transport sustenabil.
  • Calculatorul de emisii de gaze cu efect de sera (denumit si calculatorul amprentei de carbon) estimeaza emisiile totale de gaze cu efect de sera pentru categoriile de emisii 1 (emisiile directe ale companiei sau organizatiei), 2 (emisiile indirecte din achizitia si utilizarea energiei electrice si termice) si 3 (emisiile indirecte din activitati care nu sunt in controlul direct al companiei).
  • Ghidul pentru evaluarea si raportarea performantelor de mediu ofera indrumari practice companiilor care vor sa isi evalueze gradul de sustenabilitate, fiind construit ca un instrument ajutator pentru platforma online de evaluare a sustenabilitatii companiilor, Green Business Index.
  • Tutoriale video, ghiduri practice, pas cu pas, pentru utilizarea instrumentelor in cadrul platformei online Green Business Index.

In perioada 2 aprilie – 31 iulie 2015, companiile se pot inregistra gratuit pe website-ul oficial al proiectului, www.gbindex.ro, si pot completa setul de sapte  chestionare, in functie de sectorul de activitate caruia îi apartin (servicii/comert, industrie/productie si constructii).

Protectia mediului nu este o alternativa, ci calea de a genera si a construi afaceri profitabile si sustenabile. Pentru al cincilea an, GBI le sta la dispozitie companiilor pentru monitorizarea obiectiva a initiativelor si a eforturilor depuse in domeniul protectiei mediului. Impreună putem construi o comunitate de business sustenabil, astfel facilitand tranzitia catre economia verde. Numărul in crestere al companiilor inscrise in Green Business Index fata de prima editie, precum si rezultatele evaluarilor anuale dovedesc ca, in ciuda stadiului incipient, exista premise pentru dezvoltarea economica durabila si in tara noastra”, a declarat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

Companiile care se vor inscrie in GBI 2015 vor putea beneficia de:

 Evaluarea gratuita si generarea unui raport specific, cu referire la performantele de mediu

Accesul la expertiza pentru:

  • cresterea gradului de conformare la noile cerinte legislative de mediu
  • imbunatatirea performantei de mediu

Imbunatatirea imaginii companiei prin:

  • consolidarea brandului
  • fidelizarea clientilor
  • recunoasterea publica a eforturilor depuse de companii pentru protectia mediului
  • cointeresarea colaboratorilor si angajatilor

Datele furnizate de catre companii in urma inscrierii in Green Business Index vor fi analizate de catre o echipa de experti independenti de mediu după incheierea perioadei de inscrieri. In urma interpretarii datelor de catre echipa de experti va rezulta clasamentul companiilor responsabile fata de mediu din Romania. Rezultatele vor fi anuntate in luna septembrie, in cadrul Galei Green Business Index 2015, când vor fi premiate cele mai verzi companii din Romania.

GBI 2015 este un proiect initiat de Asociatia Green Reevolution, dezvoltat in parteneriat cu The Royal Norwegian Society for Development si finantat de guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, in cadrul domeniului de finantare – inovare in Industria Verde Romania.