Eforturile industriei cimentului de a se alinia standadelor europene au fost uriase, dar pana la urma vizibile, a declarat, in cadrul conferintei, Mihai Rohan, presedintele patronatului din industria cimentului – CIROM. “Tehnologiile existente erau din anii 1970, asa ca am avut mult de inlocuit. Acum daca treceti pe langa o fabrica nu stiti daca functioneaza sau nu pentru ca volumul de praf a fost redus la minim”, a declarat Mihai Rohan.
Comparativ cu 1990 emisiile de praf produse de industria cimentului din Romania au fost reduse cu 95%, iar cantitatile de oxid de azot si dioxid de sulf au scazut cu 50%.
De asemenea, industria acorda o importanta speciala si eficientizarii energetice, astfel ca in fabrica de ciment a Holcim de la Alesd a fost deja instalat un sistem de recuperare a caldurii de la cuptorul de clinker, produsul de baza pentru ciment, care apoi este transformata in energie electrica. “Instalatia asigura 15% din necesarul de energie electrica al fabricii. Alte asemenea instalatii vor fi construite si la Campulung (Holcim) si Fieni (Carpatcement)”, a explicat presedintele CIROM.
Co-procesarea este principalul proces prin care industria cimentului isi aduce contributia la reducerea cantitatilor de deseuri. Procesul de co-procesare consta in introducerea unei fractii de deseuri care inlocuieste o anumita cantitate de combustibil primar necesar pentru asigurarea temperaturii de 1.500 de grade Celsius din cuptorul de clinker. Sunt acceptate o serie de 150 de tipuri de deseuri printre care se numara deseurile menajere sorate, deseurile petroliere, deseurile lemnoase, mase plastice sau anvelope uzate.
Din cauza temperaturilor extrem de ridicate gazele din ardere sunt eliminate iar cenusa este asimilata produsului final.
“In ultimii 10 ani industria a reusit sa co-proceseze peste 1.300.000 de tone de deseuri”, a spus Rohan. Cu toate acestea, presedintele CIROM s-a aratat nemultumit de faptul ca desi la nivel national cantitatea de deseu menajer a fost de aproximativ 4,5 milioane tone (potrivit datelor Eurostat pe 2013), doar 3% din acestea au putut fi folosite de fabricile de ciment.
Linde Group propune imbogatirea cu oxigen a combustibililor folositi de industrie
Alin Barbulescu, reprezentantul companiei Linde Group in cadrul conferintei ElementAIR, producator de gaze industriale si furnizor de tehnologie pentru folosirea acestora, a subliniat faptul ca industriile poluante asa cum sunt cea metalurgica sau a cimentului, isi pot reduce emisiile poluante si isi pot imbunatati capacitatile de productie printr-o tehnologie care permite imbogatirea cu oxigen a combustibilior folositi.
“In cazul unei fabrici de recuperare a aluminiului imbogatirea cu oxigen a redus cu 50% consumul de combustibil, fapt ce s-a reflectat atat in scaderea emisiilor, dar si in cresterea productivitatii. In cazul industriei laminarii, consumul de combustibil scade cu pana la 45%”, a explicat Barbulescu. Acesta a adugat ca imbogatirea cu oxigen in industria cimentului ajuta producatorii sa creasca cantitatea de combustibili alternativi si calitatea produsului finit.
Un alt proces care ar ajuta fabricile, dar si termocentralele de mici dimensiuni sa-si reduca emisiile de oxid de azot consta in instalarea unei solutii tehnice care permite amestecarea moleculelor de oxid de azot cu molecule de ozon. In urma acestui proces rezulta o subtanta solubila care este usor de captat. “Din pacate pentru termocentralele mari tehnologia este destul de scumpa si s-ar reflecta in cresterea pretului energiei vandute”, a adaugat Barbulescu.
Filtrele de aer, o solutie la indemana pentru curatarea spatiilor inchise
Directorul General al companiei Filtre Aer Curat, Mihail Balanescu, a subliniat ca procesele si procedurile de inalta tehnologie au nevoie in permanenta de o atmosfera purificata care sa nu influenteze procesele tehnologice si sa produca pierderi. Din pacate, desi este printre putini producatori existenti pe piata romaneasca, cererea este aproape inexistenta.
“Majoritatea produselor merg catre pietele vestice. Lunar am vanzari de peste 100.000 de euro in Germania de exemplu”, a spus Balanescu. Acesta a adaugat ca filtrele sunt necesare in industria farmaceutica, mecanica fina, electronica si micro-electronica, salile de operatii si transplant sau laboratoarele de analize medicale.
GBI invita companiile sa-si imbunatateasca performantele de mediu
Ninel Lazar, project manager Green Business Index, singurul instrument gratuit de evaluare a responsabilitatii fata de mediu a companiilor, a explicat faptul ca foarte multe companii din Romania au date neclare sau lipsa in privinta performantelor de mediu (emisii, deseuri etc) si nu sunt pregatite fata de riscurile care apar pe viitor. “Sa luam exemplul majoratii taxei de depozitare la gropa la gunoi. Cate companii credeti ca isi pun problema cat de mult le va afecta profitabilitatea o astfel de taxa?”, a explicat Lazar.
Prin folosirea serviciilor puse la dispozitie de Green Business Index companiile au posibilitatea sa-si evalueze gratuit performantele de mediu, vor identifica mai usor oportunitatile pentru imbunatatirea situatiei, vor avea o gestiune eficienta a riscurilor, dar si o crestere a vizibilitatii si raportarii fata de mediul in care activeaza.
Declaratiile au fost facute in cadrul ElementAIR, prima conferinta din seria Conferintelor Green Report, dedicate calitatii aerului.