Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, în cadrul conferinței Circular 3.0 organizată de Aociația Green Revolution, că nivelul de 5% de reciclare a deșeurilor din România este un lucru care ar trebui să ne pună pe gânduri, nu ceva de care să ne fie rușine.

Reciclarea în România este extrem, extrem de scăzută. Nu trebuie  ne fie rușine că suntem la un nivel de 5%, ci, dimpotrivă, trebuie  ne pună pe gânduri pe noi, reprezentanții Ministerului Mediului, pe producătorii de ambalaje, pe salubriști. Astfel încât rolul nostru  fie  explicăm cetățeanului ce are de făcut pentru că altfel nu avem niciun drept sa-l punem pe cetățean să plătească un tarif  pentru o problemă pentru care nu a fost informat.

De asemenea, Ministrul spune că dacă ar exista un sistem național integrat de economie circulară, la nivelul fiecărei familii cheltuielile s-ar reduce.

“În fiecare buget al fiecărei familiicheltuielie s-ar reduce dacă știm  facem lucrul acestaadică un sistem național integrat de economie circulară” 

Potrivit ministrului Grațiela Gavrilescu, România are în continuare 4 infringement-uri pe deșeuri.

“Atunci, când am preluat Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, în 2014, am găsit la Ministerul Mediului 29 de infringement-uri pentru România și am predat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu 19 infringement-uri pentru România închise. Am găsit, în schimb, situații pe care nu ar fi trebuit să le găsesc”

În plus, Ministrul este de părere că infringement-urile pe deșeuri au penalități mari.

130.000 de euro pe zi penalitate mi se pare extrem de mult, ca să plătească, de fapt, fiecare cetățean.

Potrivit proiectului de OUG a Ministerului Mediului, România ar putea plăti începând cu 2017  o amendă de 124.000 de euro pe zi din cauză că nu a reușit să închidă depozitele de deșeuri neconforme.